Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Airco verversen of verfrissen

AIRCO VERVERSEN OF VERFRISSEN

De airco van uw auto wordt het hele jaar door gebruikt. In de zomer om het in de auto lekker koel te maken en in de winter om bijvoorbeeld de beslagen voorruit weer helder te maken. Het is aan te raden om de airco regelmatig te gebruiken. Zo voorkom je lekkages door een te lang stilstaande compressor. Toch verliest elk airconditioning systeem ieder jaar gemiddeld 10% koudemiddel. Het is daarom belangrijk om regelmatig ouderhoud te laten uitvoeren aan de airco.

Er bestaan twee soorten onderhoud voor de airco van de auto: de airco verfrissen of de airco verversen. U heeft vast al ooit over beide termen gehoord of gelezen. Wat is het verschil tussen verversen en verfrissen? Dat leggen wij u graag uit.

AIRCO VAN UW AUTO VERFRISSEN

Heeft u nare geurtjes in uw auto? Vieze geurtjes in de auto kunt u verwijderen door uw airco te laten verfrissen. De muffe geur wordt veroorzaakt door allerlei bacteriën en schimmels die zich nestelen op de verdamper van de airconditioning en vervolgens de lucht in worden geblazen. Dit is behalve vervelend ook nog eens extreem ongezond.

Een airco die niet regelmatig verfrist wordt kan zorgen voor droge rode ogen, irritaties aan de luchtwegen en verkoudheid. Laat uw airco daarom op tijd verfrissen.

Wij adviseren om de twee jaar uw airco te laten verfrissen. Wij spuiten dan een speciaal gas door het aircosysteem waarbij bacteriën en schimmels worden vernietigd. Deze behandeling duurt ongeveer een uurtje en u kunt hier gerust op wachten. De muffe geur zal direct verdwijnen en u heeft weer een frisse lucht in de auto. Bovendien zal de airco van de auto door regelmatig onderhoud langer mee gaan.

 

AIRCO VAN UW AUTO VERVERSEN

De airconditioning van de auto zorgt op de eerste plaats voor de juiste temperatuur in de auto. Daarnaast zorgt de airco ervoor dat de luchtvochtigheid afneemt. Dit wordt geregeld door het koudemiddel dat in de airco zit. Het koudemiddel verdampt langzaam en kan gedeeltelijk weglekken langs de rubberen onderdelen. Gemiddeld verliest een airco ongeveer 10% koudemiddel per jaar. Het is raadzaam om regelmatig onderhoud uit te voeren aan de airco. Bij dit onderhoud wordt het koudemiddel uit de airco gehaald en vervangen of aangevuld met nieuw koudemiddel. Dit onderhoud noemen wij airco verversen.

Merkt u dat de airco minder koelt in de zomer, of dat de ruiten lang beslagen blijven in de winter? Dan kan dit betekenen dat de airco niet meer goed gevuld is.

Tijdens het verversen van de airco controleren wij alle onderdelen van de airco, zoals slangen en koppelingen op lekkages. Normaal gesproken heeft een auto ongeveer 500 gram aan koudemiddel in de airco. Als blijkt dat de inhoud van de airco bij het verversen veel lager is dan kan er sprake zijn van een grotere lekkage. Door middel van een contrastvloeistof kunnen wij het lek opsporen en repareren. Ziet u regelmatig een natte plek onder de auto? Het hoeft niet direct te betekenen dat uw airco lek is. De condens die de airco afgeeft kan voor een dergelijke natte plek zorgen.

Een airco die minder dan 70% gevuld is kan makkelijker defect raken, omdat hij dan harder moet werken om de auto te koelen. Bij het plaatsen van een nieuwe airco kunnen de bedragen best hoog oplopen. Regelmatig onderhoud is in de regel veel goedkoper.

Een airco verversen neemt niet veel tijd in beslag. Binnen een uur is uw airco weer helemaal op orde. U kunt hierop wachten onder het genot van een kopje koffie. Brengt u uw auto voor een onderhoudsbeurt bij Smeets Schimmert? Dan kunt u uw auto tegelijkertijd laten verversen.

 

AIRCO ONDERHOUD OOK IN DE WINTER

De zomer is het traditionele aircoseizoen. Een slecht functionerende airco wordt vaak ontdekt omdat hij slecht koelt. Smeets Schimmert neemt airco onderhoud in de winter echter ook zeer serieus. De lucht die een airco verspreidt is veel droger dan de lucht die uit een blower komt en kan daardoor de ruiten sneller en beter ontwasemen. De airco draagt dan ook bij aan de veiligheid op de weg en beter zicht tijdens het rijden.

 

AFSPRAAK MAKEN VOOR AIRCO ONDERHOUD

Heeft u last van een muffe geur in de auto of werkt de airco niet goed genoeg? U kunt bij Autobedrijf Smeets Schimmert terecht om uw airco te laten verversen of verfrissen. Maak nu een afspraak voor een aircocheck en wij zullen u adviseren of wij uw airco moeten verversen of verfrissen.


MAAK DIRECT EEN AFSPRAAK